Панде Манојлов

Панде Манојлов е роден во с. Породин, битолско, Македонија, во 1948 година. Потеклото му е од јужниот дел на татковината. Гимназија учел во Битола а на правни науки студирал во Загреб (Хрватска) и Скопје каде и дипломирал.

Автор е на 29 книги поезија, проза и критика. Стихозбирката „Мајчин јазик“ напредно на француски и македонски јазик му е објавена во Париз, Франција, 2018 година. Поединечни поетски творби му се објавувани во триесетина држави во светот. Еден е од најпопуларните странски поети во Палестина.
Добитник е на повеќе награди и признанија.
Член е на ДПМ.

Бисер е мигот

Бисер е мигот Да останеме во времето, мила моја, во спомените на овој град, да…