Христо Петрески

Петрески е роден на 4 февруари 1957 година во Крушево. Тој е основач и директор на издавачката куќа “Феникс” и Фондацијата “Македонија презент” – Скопје.

ЗОШТО ИСЧЕЗНУВААТ ПЕРИОДИЧНИТЕ СПИСАНИЈА КАЈ НАС

Како  во онаа прекрасна песна каде има стих Каде се нашите списанија, ред е и ние…

КОЈ ГИ ИЗБРКА ОД ОХРИД КНИГИТЕ ?!

Да седиш надвор на терасата и да ги минуваш летните попладневни часови со прекрасните звуци…

Црвенкапа во Охрид

1. Некаде точно по полноќ Црвенкапа се спушташе од Плаошник надолу кон кај Света Софија.…

Eдинствена ликовна синтеза (Кон творештвото на Ибрахим Беди)

Ибрахим Беди веќе зад себе има творечки опус од скулптури, слики, цртежи и сценографии. Во…