ИЗЛОГ

ЗОШТО ИСЧЕЗНУВААТ ПЕРИОДИЧНИТЕ СПИСАНИЈА КАЈ НАС

Како  во онаа прекрасна песна каде има стих Каде се нашите списанија, ред е и ние…

Odlomak iz neobjavljenog romana “Astal tiš riba friš”

Najzad se Surlić pojavio. Juče ujutru išao sam Bulevarom narodnog poslanika nameran da upijem što…

Veštačka inteligencija i prirodna glupost (i druge priče iz Kabineta  Ransijerovog Učitelja -Neznalice)

Kada govorimo o novim horizontima kulture  umetnosti i medija u našem novom, savremenom digitalnom okruženju,…

Премолчан страв

Премолчан страв Сите чуваме понекој страв, некогаш заради навика некогаш заради себе. Нѐ плаши заборавот,…

Молитва за Скопје

Мoлитва за Скопје Се раѓаш со тресок и секавици во новиот ден по сите огнови…

Popodne jednog pesnika

POPODNE JEDNOG PESNIKA Odletela sam iz popodneva jednog pesnika, bez reči. Između nas, čarobne čestice…

Големиот смок како метафора за грабежливиот свет

Егзистирањето на „високата митологија“ кај Македонците дава можност за реконструкција на словенскиот пантеон каде што,…

Недела е…

Денот што не го сакам Денот кога сум болен однатре Кога не сакам да излезам…

Бисер е мигот

Бисер е мигот Да останеме во времето, мила моја, во спомените на овој град, да…

Гласот како потврда за женското постоење

„Гласот на другоста и перспективите на женското писмо“ на Ана Вељаноска е интердисциплинарна студија од…

ПАПКА

ЗОШТО ИСЧЕЗНУВААТ ПЕРИОДИЧНИТЕ СПИСАНИЈА КАЈ НАС

Како  во онаа прекрасна песна каде има стих Каде се нашите списанија, ред е и ние…

Приказната на Ули Чар

Ми рече дека секогаш Кога сум минувал Покрај нејзината куќа Со разбушавена коса Со боја…

КОЈ ГИ ИЗБРКА ОД ОХРИД КНИГИТЕ ?!

Да седиш надвор на терасата и да ги минуваш летните попладневни часови со прекрасните звуци…

Сопатник

СОПАТНИК Откако почна да врне овоj дожд, а веке цела недела врне, од тогаш и…

Метеорот Лехма

МЕТЕОРОТ ЛЕХМА Во таа занесена полноќ се појави метеорот Лехма ја исфрли над нас опашката…

Havana

Havana vreme je stalo, ljudi samo nastavili da plešu, dane i noći pokreće zvuk gitare,…

Ноќни дијалози

НОЌНИ ДИЈАЛОЗИ Со трептеж и бранливо трпнење во длабочините на утробата, нестрпливо го очекувам бесшумното…

Остани

ОСТАНИ   Доволно ли си чист за да газиш по водениве ливади? Разликуваат ли замаеност…

ШУМА

ШУМА   Када, коначно, изби на ивицу шуме, остављајући иза себе сва та стабла, шикару…